vrijdag 28 februari 2014

The Damned - Muziek op nooit te vergeten: Week 9

Het idee is om eerst de muziek te starten (opent in een ander venster) en daarna het blog te lezen zodat je helemaal in de muziek zit.


The Damned - Curtain call
(klik hier voor de muziek)


Tijd genoeg om dit verhaal te lezen, want dit fantastische nummer duurt 17.19 min. Het is weliswaar niet representatief voor de rest van het werk van the Damned (meer van de korte punk nummers), maar ik zie dit nog altijd als een van de beste nummers ooit en het staat vast in mijn top 5 allertijden (vaak op nummer 1).

In 1976 al ontstond deze band en ze waren één van de oprichters van de Britse punk scene samen met the Sex Pistols. In de loop der jaren was het een komen en gaan van diverse bandleden (waaronder zelfs Lemmy van Motorhead, Jon Moss van Culture Club en later nog Patricia Morrison van Sisters of Mercy), maar de vaste kern zijn toch wel zanger David Vanian, Captain Sensible, Rat Scabies. De band bracht haar eerste platen uit op het legendarische Britse Stiff label en ze waren de eerste Britse punkband die de oversteek waagde naar de USA voor een tour. Volgens de eigenaar van de LA-punk club the Masque was het snelle tempo waarin the Damned speelde van grote invloed op de later ontstane West Coast Hardcore Punk.

Na de punkperiode in begin jaren '80 besloot de band een wat meer duistere kant in te slaan. Zanger Dave Vanian had na zanglessen een meer croonerige theaterstem gekregen. Ze verrasten vriend en vijand met de release van het dubbel LP "the Black Album" met daarop dit nummer "Curtain Call" als volledige kant 3. Toch was dit toch niet een echte doorbraak en bleef de band underground. Er volgde nog een tv optreden in de populaire tv-serie the Young Ones maar het duurde echt tot halverwege de jaren '80 voor de volgende stap. Deze stap was het uit de band stappen van Captain Sensible (die scoorde solo een grote hit met "Wot!") waardoor Dave Vanian de leading role op zich nam en zich op het podium meer ging vertonen als een Vampier. Het bijbehorende album was "Phantasmagoria" en de singles "Grimly Fiendish" en "Shadow of love" kregen flink wat airplay. Maar het was uiteraard een cover die voor het grootste succes zorgde. Niet op het album, maar uitsluitend als single werd in 1986 de cover van Barry Ryan's "Eloise" uitgebracht. Het reikte tot no.3 in de UK charts en is tot op heden het grootste succes van de band.

Zo zijn er van die momenten die je je hele leven zult herinneren. Waar en met wie gaf je je eerste zoen, waar dronk je voor het eerst je biertje etc. Zo is dat voor mij: Wanneer kwam ik voor de aller eerste keer in Paradiso Amsterdam. Het was 1986. The Damned had net de opvolger van "Phantasmagoria" uit. Het album was getiteld "Anything" en ze kwamen naar Paradiso. Ik was nog onervaren wat betreft voorverkoop maar hoorde altijd grote verhalen over nachtelijke avonturen voor het VVV-kantoor, en ik wilde niet misgrijpen. Dus stond ik om 05.00 uur voor de deur van het VVV-Lisse (Hillegom had geen kantoor) voor de voorverkoop van the Damned. Uiteraard was ik tot de tent openging de enige, maar ik had in ieder geval de kaarten. Het concert staat me nog op het netvlies. De band was in topvorm. Vanian goed bij stem en hij liep inderdaad als Graaf Dracula over het podium. Helaas werd "Curtain Call" niet gespeeld, maar voor altijd zal mij bijblijven dat dit mijn eerste live optreden was in de muziektempel Paradiso. Not bad at all! Enkele weken later dook het nummer "Indulce Decorum" ineens op in de televisieserie Miami Vice en het belandde zelfs op de veel verkochte soundtrack van de tv-serie.

Eind jaren '80 viel de band uit elkaar. Dave Vanian bracht met the Phantom Chords nog een geweldige rockabilly-horror plaat uit. Toch werd de roep om een reunie in de jaren '90 groot. Zeker nadat Guns n' Roses en the Offspring nummers van the Damned coverden op hun eigen cd's. In 1993 werd een voorzichtige reünie gestart met o.a. oud New Model Army bassist Moose in de gelederen. Het duurde tot 1996 voor ook Captain Sensible zich weer aansloot bij zijn oude punk-maatjes. En sinds dien wordt de band overal groots onthaalt als echte punk-legends. Ze mochten mee op tour als support van Motorhead en in 2012 maakten ze zelfs de oversteek naar Zuid-Amerika met optredens in Brazilië en Argentinië. Dus eigenlijk kunnen we wel stellen dat de band groter is dan ooit... Op 22 maart 2014 staan ze in de Melkweg, Amsterdam....

Links:
de officiële website: http://www.officialdamned.com/
de cover Eloise live met Liverpool Philharmonic Orchestra: http://www.youtube.com/watch?v=hPURt3YiIeo 
Captain Sensible's solo hit: http://www.youtube.com/watch?v=o9Gj8earX_w

Geen opmerkingen:

Een reactie posten