vrijdag 16 mei 2014

The Coral - Muziek om nooit te vergeten: Week 20

Het idee is om eerst onderstaande link aan te klikken (opent in een nieuw venster) waarna de muziek gaat spelen. Dan kun je met de muziek op de achtergrond onderstaand verhaal lezen om zo alles compleet in je op te nemen.

The Coral -Coney Island
(klik hier voor de muziek)

Het is tijd voor een opsomming van enkele andere top 10 concerten waar ik de afgelopen tijd ben geweest, want daar heb ik er misschien wel een stuk of 20 van ;-) Eentje die misschien wel als concert met het beste geluid ooit kan staan is the Coral in de oude zaal van de Melkweg. Adembenemend mooie samenzang in combinatie met perfect afgestelde instrumenten.

The Coral is een band uit de Engelse regio Merseyside (in de buurt van Liverpool). Om precies te zijn Hoylake. Nou zoek dat maar eens op, via google maps. Het staat gelijk hoog op mijn verlanglijstje. Dat moet ook vast en zeker een mooi stukje Engeland zijn. Opgericht in 1996 door schoolvrienden Ian Skelly (drums) en Paul Duffy (bas) aangevuld met Bill Ryder-Jones (gitaar) en Ian's oudere broer James (zang/gitaar). Het duurde tot 2001 voordat de eerste single uitkwam ("Shadows fall") gevolgd door twee EP's maar de doorbraak kwam in 2002 met het debuutalbum "the Coral" waarop ook (het meest bekende nummer, zie link onderaan) "Dreaming of you" staat. Het album wist gelijk de vijfde plek te halen in de Britse albumchart en werd genomineerd voor de Mercury award. Het zorgde tevens voor een drukke periode voor de band. Ze speelden veel live en waren graag geziene gasten op diverse festivals. Toch zagen ze ook nog tijd om een opvolger op te nemen. Dit werd "Magic and medicine" welke in 2003 uit kwam en de nummer 1 positie wist te bereiken. Verrassend, want de band was wat meer de akoestische hoek in geslagen terwijl het debuut meer psychedelische rock bevatte.

De band ging als een speer en bleef doorgaan met live spelen. Inmiddels waren ook Amerika en Japan aan het schema toegevoegd, dit alles tot grote problemen voor Bill Ryder-Jones die de drukte allemaal niet aan kon. In juni 2005 na de release van het derde album ("The invisible invasion") besloot hij om te stoppen met touren. Hij bleef wel actief bij de band en werd na een korte periode weer full-time bandlid maar in 2008 werd besloten na paniek aanvallen voor live optredens om toch te stoppen.



In 2010 kwam voor mij het muzikale hoogtepunt met het album "Butterfly house" (kreeg een prijs voor UK album of the year 2010). Hiermee slaat the Coral nog meer de kant op van bands als Crosby,
Stills and Nash en the Byrds door gebruik te maken van veel meerstemmige zang. Maar dan toch met een eigen Britse twist die het nog aantrekkelijker maakt. Op 26 oktober 2010 stonden ze dus in de oude zaal van de Melkweg. Het werd een echte kippenvel avond. Visueel was het geen spektakel, maar dit werd muzikaal ruimschoots gecompenseerd. Nu is voor mij de oude zaal van de Melkweg sowieso de zaal met het beste geluid, maar als je dan ook nog eens zulke muzikanten bij elkaar zet heb je de ideale combinatie.


Door het vele live spelen en ook vele uitnodigingen voor akoestische settings in radio uitzendigen besloot the Coral om het complete "Butterfly house" album zo'n zes maanden na de originele release nogmaals uit te brengen, maar dan als "Buttefly house acoustic". Hierop komt de samenzang prachtig tot uiting en het zorgt er nog dagelijks voor dat mijn haren recht overeind gaan staan in combinatie met goosebumps als er een track van dat album voorbij komt op mijn muziekspeler....


Links:
Official website:http://www.thecoral.co.uk/
Walking in the winter (2010 live, mijn favoriete track van het album): https://www.youtube.com/watch?v=gX735lVnyDM
The Coral met gast Noel Gallagher (BBC Electric Proms): https://www.youtube.com/watch?v=08fCUdu1FBs
Het meest bekende nummer "Dreaming of you" live bij Jools Holland (2006): https://www.youtube.com/watch?v=K5Oe1Oc62f0

Geen opmerkingen:

Een reactie posten