vrijdag 19 september 2014

Roger Waters - Muziek om nooit te vergeten: Week 38

Het idee is om de link met de muziek aan te klikken. Deze opent in een nieuw venster waarna je gelijktijdig onderstaand verhaal kunt lezen.

Roger Waters -5.01 AM (The pros & cons of hitch hiking part 10)
(klik hier voor de muziek)

In een eerder blog heb ik al wat verteld over de genialiteit van Pink Floyd's Syd Barrett. Maar er zaten nog meer geniale leden in die bijzondere band. Bassist Roger Waters namelijk. Maar net als bij Syd, is het gedrag van dhr. Waters ook niet altijd onbesproken. Al neemt dat niet weg dat de man een aantal geniale muziekstukken heeft uitgebracht. Zo ook het nummer uit de link, al is het eigenlijk ondoenlijk en ook misschien wel niet verantwoord om één nummer uit zijn conceptalbum "The pros & cons of hitch hiking" te pikken. Maar dit nummer is toch echt ook op single uitgebracht....

Roger Waters werd geboren op 6 september 1943 in het Engelse Surrey. Zijn vader was tweede Luitenant in het Britse leger tijdens de tweede wereldoorlog. Toen Roger 5 maanden oud was kwam zijn vader om in de buurt van Rome wat het hele leven van Roger zou veranderen. Hij heeft namelijk nooit kunnen accepteren dat hij zijn vader nooit gekend heeft en dat uitgerekend zijn vader die lange tijd overtuigd pacifist was (maar tijdens de tweede wereldoorlog vond dat hij zijn standpunt moest veranderen), in de oorlog moest omkomen. Dit komt in heel veel latere teksten naar voren. Vooral de onmacht van dit alles. Na de dood van haar man vertrok moeder Mary Waters naar Cambridge waar Roger naar de lagere school ging en hij bevriend raakte met Syd Barrett terwijl latere bandmaatje David Gilmour een paar straten verderop woonde. Hij was in zijn jeugd al flink actief op diverse vlakken. Op zijn 15e was hij al voorzitter van de YCND (jongeren campagne voor nucleaire ontwapening). Hij had een enorme hekel aan school afgezien van het sporten (rugby en cricket) waar hij in uitblonk. Over school zei hij: "Ik haatte elke seconde. Dezelfde kinderen die gepest werden door medescholieren werden vaak ook nog eens extra aangepakt door de leraren". Ook dit zou hij later gebruiken in zijn muziek.

De verdere historie van Pink Floyd is volgens mij wel aardig bekend. Er staat ook een stuk over in het blog over Syd Barrett. En aangezien dit over Roger Waters solo gaat wil ik me wat meer in hem verdiepen. Al bleek uit de teksten op "Dark side of the moon" en "The wall" (autobiografisch over zijn jeugd) dat Waters wel na het vertrek van Barrett de geestelijk leider was van de band. Dit is later tot in den treure als vuile was naar buiten gebracht door de andere Pink Floyd bandleden. Het Pink Floyd verhaal eindigde voor Roger Waters met het album "The final cut" uit 1983 welke in zijn geheel door hem werd geschreven en werd opgedragen aan zijn vader. Dit zorgde wel voor de definitieve breuk van de band omdat de inbreng van de andere bandleden zo minimaal was dat het meer gezien wordt als het eerste solo-album van Waters.

Een jaar na het "Final Cut" album kwam zijn eerste officiële solo-album uit en dit was "The pros & cons of hitch hiking". Al is later ook bekend geworden dat Waters het idee en een aantal nummers al klaar had ten tijde van "The wall", en dat hij de band liet kiezen voor welk concept ze wilden gaan. Ze kozen voor concept "The wall" omdat de andere meer persoonlijk was voor Roger. Zo belandde "The pros & cons" op de plank om er later weer afgeplukt te worden. Een geniaal concept album over een droom. Deze droom van een man in een midlife-crisis vindt in real time plaats tussen half 5 tot 12 minuten over 5 in de vroege ochtend. In deze droom is de man bezig met een road trip en gaan zijn gedachten naar overspel met een liftster maar ook komen diverse angsten tot uiting. Voor de opnames werd als gitarist Eric Clapton aangewezen. Ook voor de saxofoon partijen werd een grote naam ingehuurd (David Sanborn). Uiteindelijk wordt de hoofdpersoon om 5.12 AM weer wakker naast zijn eigen vrouw (of verklap ik nu het einde al?).

Twee jaar later zou er een soundtrack volgen voor een boek van Raymond Briggs ("When the wind blows") en in 1987 kwam zijn volgende echte solo-album "Radio K.A.O.S." dat het niveau van "The pros en cons niet evenaarde. Het was ook een concept over een geestelijk en lichamelijk gehandicapte jongen (Billy) die via radio-golven kan communiceren met een DJ (Jim) van het station Radio K.A.O.S. Zeker geen on-aardig album maar ook niet geniaal genoeg voor een blog.

De jaren daarna stonden vooral in het teken van het vallen van de muur. In 1990 was daar het Wall - Live in Berlin concert op de Potsdammer Platz. Alle groten uit de muziekwereld waren daar om intergraal het Pink Floyd album "The wall" live te spelen. Cyndi Lauper, Van Morrison, the Scorpions, Joni Mitchell, Bryan Adams, Sinéad O'Connor ze waren er allemaal. Bijgestaan door een Oost-Duits symfonie orkest en een Sovjet fanfare. Grote afwezigen waren de Pink Floyd leden Nick Mason, Rick Wright en David Gilmour die niet op de gastenlijst stonden....

Begin jaren '90 vond hij weer iets van zijn geniale schrijverskwaliteiten terug. Het album "Amused to death" kwam uit in 1992 en hierop was bijna weer de "oude" Waters te horen. Schoppend tegen het leger en de golf-oorlog, en het verhaal van het Chinese studentenprotest op het plein van de hemelse vrede in 1989 waren de grote inspiratiebronnen van dit album. Op dit album was het Jeff Beck die de gitaar ter hand nam.

Daarna bleef het lang stil rond Waters. Pas in 1999 (zeven jaar na zijn laatste album en 12 jaar na zijn laatste tour) besloot hij weer om het podium op te zoeken. Ik zag hem in mei 2002 in Ahoy' en in mei 2007 in Gelredome. Beide keren een grote show die stipt op het tijdstip van het kaartje begon en zo'n 2,5 uur duurde (de pauze niet meegerekend). De shows waren geweldig en je kwam ogen tekort. Vliegtuigen die neerstorten, videoschermen en een verbazingwekkende lichtshow. Toch zijn het achteraf niet de concerten die hoog in mijn top-lijstje staan. Het was wel spectaculair, maar het miste duidelijk de intimiteit en ik vraag me af of Roger wel wist in welk land hij op dat moment was en of hij niet in elke stad precies dezelfde show neerzet. Het was eigenlijk té perfect en meer of je naar een DVD op een heel groot scherm stond te kijken.

Als je er achteraf over nadenkt is het eigenlijk te belachelijk voor woorden dat dhr. Waters in een vrij korte periode drie geniale albums heeft gemaakt. Zo was er dus het dubbel-album "The wall", maar ondertussen schreef hij dus ook nog eens "The pros & cons of hitch hiking". Wat dat betreft is de man echt een platen-(CD)-held. Want als ik één album moet kiezen om mee te nemen naar een onbewoond eiland, dan is het "The pros & cons of hitch hiking". Voordeel is dan ook dat niemand er doorheen praat want dit is eigenlijk het perfecte album voor de koptelefoon. De bijgeluiden (voorbij razende auto's, fluisterende mensen, ontstekende aanstekers) zijn zo geweldig om te horen op een koptelefoon. Tip: Pak dan ook het tekstboekje erbij en lees mee, of doe je ogen dicht en ga languit liggen. Dan beleef je deze droom compleet mee, en dat is geniaal als je dat weet te bereiken bij de luisteraar....

Links:
Official website Roger Waters: http://www.roger-waters.com/
The wall live in Berlin 1990 (full show): https://www.youtube.com/watch?v=AnPmyxeKYdo
"Amused to death" (live) 2000: https://www.youtube.com/watch?v=BUbxZHQcOTs
"Brain damage/Eclipse" (live): https://www.youtube.com/watch?v=McAsRFjkn5Y

Geen opmerkingen:

Een reactie posten