vrijdag 14 november 2014

Procol Harum - Muziek om nooit te vergeten: Week 46

Het idee is om de link aan te klikken waarna de muziek (you tube) in een ander venster opent. Daarna kun je tegelijkertijd het verhaal eronder lezen

Procol Harum - A salty dog
(klik hier voor de muziek)

Deze keer een echte oude klassieker. Aangezien deze band vooral groot was aan het eind van de jaren '60 en in het begin van de jaren '70 heb ik het grootste gedeelte van de tijd dit niet bewust meegemaakt en daarom wordt het geen al te lang verhaal. Maar toch heb ik zanger Gary Brooker gelukkig een keer live mogen aanschouwen. En zijn indrukwekkende stem (misschien wel de mooiste die ik ooit gehoord heb) en dit fantastische nummer zorgen voor zijn verdiende plekje in deze lijst.

Procol Harum werd opgericht in 1967 door Gary Brooker waarin hij naast de gebruikelijke bandleden als een gitarist en een bassist ook een hammond organist en een dichter aan de band toevoegde. Een van de eerste tekenen van leven was gelijk de klassieker "A whiter shade of pale". Dit nummer kwam in mei 1967 uit en is gebaseerd op een klassieke Bach compositie. Dit gegeven samen met de prachtige Hammond orgel, de soul-stem van Brooker en de 'aparte' tekst van dichter Keith Reid maakten dit meesterwerk compleet. Het leverde de band een tour op en zo debuteerden zij live op het podium in het voorprogramma van Jimi Hendrix.

Het debuut album "Procol Harum" verscheen ook in 1967 en wordt nog steeds gezien als het eigenlijke begin van het prog-rock genre. Dit album werd in 1968 gevolgd door "Shine on brightly" waarop de B-kant een 17 minuten durend nummer staat ("In held twas in I") wat weer opgebouwd is in vijf delen. Ook dit werd in het begin van de jaren '70 veel vaker na-gedaan door progressieve rockbands en zo kun je zeggen dat Procol Harum hiermee  het eerste pad voor al deze kenmerkende prog-rock stijlen bewandelde. Het derde album kreeg de titel "A salty dog" mee en bevat uiteraard ook het nummer uit de link. Dit nummer werd opgenomen met een compleet orkest en ook voor veel live optredens werd een orkest gebruikt wat het allemaal niet echt makkelijk maakt. Op dit album wordt de band al wat meer toegankelijk en dit was waarschijnlijk niet de wens van alle bandleden. Voor de eerste drie albums had de band namelijk een vrij vaste bezetting, maar daarna werden de wisselingen vrij groot.

Hier houdt mijn verhaal over de historie wel zo'n beetje op. Alle klassiekers en lekkere nummers zijn nou eenmaal uit deze eerste periode. Op "Grand hotel" na wat ook een fantastisch nummer is en die dateert dan weer uit 1973.

Op 18 november 2007 kwam "Procol Harum" naar de Philharmonie in Haarlem. Op zo'n avond weet je totaal niet wat je te wachten staat. Is het een uitgebluste act die teert op haar verleden, een act die haar uiterste best doet om nog te vernieuwen of is het een kwalitatief goede act die nog altijd staat als een huis. Het bleek veel van het laatste. Vooral de stem van Gary Brooker was onaangetast door het verleden en bezorgde mij regelmatig een enorme dosis kippenvel. En als nummers als "Salty dog", "Grand hotel" en "Homburg" gespeeld worden met deze uitmuntende zanger dan kan het niet fout (klik vooral de link hieronder aan van "A salty dog" live in 2006. Dan krijgt het behang zelfs kippenvel). En tsja, dat de rest van de band dan wordt voorgesteld en deze mensen je stuk voor stuk niks zeggen, dat maakt dan helemaal niks uit. Ook voor hen is het een eer om met deze levende legende op het podium te staan en ze zullen ook echt de ballen uit hun broek willen spelen voor hem.

Het nummer "Salty dog" is voor mij steevast op vakantie een soort soundtrack. Zodra ik naar mijn geliefde eilanden vertrek (of dit nou Terschelling, Engeland, Schotland of een ferry binnen Engeland of Schotland die me naar een klein eilandje brengt is) en op de boot zit, schalt dit nummer door mijn hoofd. Het geluid van de meeuwen, de stoomfluit uit het intro, hat gaat allemaal automatisch door mijn hoofd samen met de tekst "All hands on deck, we've run afloat!". Zo krijg ik (bijna) elke vakantie een vaste dosis Procol Harum binnen, en deze zal mede daarom nooit vervelen.

Links:
Official website: http://www.procolharum.com/
Meer foto's etc. over Haarlem 2007: http://www.procolharum.com/007/2007_index.htm
"A salty dog" live in 2006 met koor: https://www.youtube.com/watch?v=y80dD9sy0h8
"Grand hotel" live in 2007 Haarlem: https://www.youtube.com/watch?v=tHxz8xtcDUs

Geen opmerkingen:

Een reactie posten