vrijdag 7 november 2014

The Proclaimers - Muziek om nooit te vergeten: Week 45

Het idee is om de link onder de artiest/titel aan te klikken. Deze opent in een nieuw venster en dan kun je tegelijkertijd het blog eronder lezen.

the Proclaimers -The joyful Kilmarnock blues
(klik hier voor de muziek)

Ik heb al eens in een eerder blog gemeld dat ik tijdens onderzoek naar het schrijven van een stukje toch ook weer nieuwe dingen leerde die (meestal) ook weer te linken zijn aan mijn andere helden. Zo ook bij mijn zoektocht naar informatie over the Proclaimers.

The Proclaimers zijn eeneiige tweeling Charlie en Craig Reid. Geboren in Leith in 1962, maar opgegroeid in Edinburgh, Cornwall en Auchtermuchty (Fife). In hun schooltijd zaten ze al in verschillende punk bandjes, maar in 1983 formeerden zij the Proclaimers. Hiermee bereikten zij het grote publiek door een geniale actie van een fan. Hij stuurde de demo van the Proclaimers naar the Housemartins (zie mijn blog: week 7) die ze gelijk uitnodigden als voorprogramma bij hun tour. Deze aandacht zorgde ook voor een uitnodiging in het TV-programma the Tube waar ze "Letter from America" speelden die in de weken daarna de derde plek in de charts wist te halen. Dit nummer stond op het debuutalbum "This is the story" dat ook hierdoor de gouden status bereikte.

Het album dat daarop volgde was "Sunshine on Leith" met daarop de singles "I'm on my way" (welke in 2001 werd gebruikt in de Dreamworks animatiefilm Shrek) en "I'm gonna be (500 miles)". Het laatste nummer is een veel gebruikt nummer in TV-programma's, commercials, voetbal- en rugby wedstrijden en films. Maar het meest legendarisch is de Comic Relief versie van comedians Peter Kay en Matt Lucas die als Brian Potter (Phoenix nights) en Andy Pipkin (Little Britain) beiden in een rolstoel het nummer uitvoeren en de tekst aanpassen naar "I would roll 500 miles" (link met de video staat onder dit blog)

Het titel nummer "Sunshine on Leith" wordt nog regelmatig gebruikt door de Schotse voetbalclub Hibernian F.C. voor de wedstrijden. Ook de supporters hebben dit nummer opgenomen in hun repertoire. Craig en Charlie zijn ook supporters van de Hibs en in 1990 waren zij zelfs prominent aanwezig bij de "hands of Hibs" campagne omdat een rijke Schot (Wallace Mercer) pogingen ondernam om de club te kopen. En aangezien hij directe connecties had met aartsrivaal Hearts of a Midlothian FC werd dit niet gepikt door de supporters.

Het duurde maarliefst 6 jaar voordat het derde album "Hit the highway" uit kwam en daarna weer 7 jaar voor het vierde album "Persevere". Hiermee gaven de broers aan dat ze naast albums uitbrengen ook druk met andere dingen bezig waren. Vooral live optreden uiteraard. De albums daarna volgden elkaar wat sneller op, maar de broers kwamen vooral politiek in het nieuws door hun steun voor de Scottish National Party en de onafhankelijkheid van Schotland. Maar ook hadden ze een samenwerking met Billy Bragg voor de actie "Reprieve" dat de afschaffing van de doodstraf in de wereld wil bewerkstelligen.

Op 9 december 2007 zag ik the Proclaimers in de Melkweg (Oude Zaal). We waren met een vrij grote groep en hadden voor aanvang voor een hapje en drankje al afgesproken in de Irish Pub Hoopmans op het Leidseplein. Daar gaat het meestal mis door iets te veel (snel) kantelen van de pints en ook deze keer ging het knap hard. Gelukkig deed het geen afbraak aan de avond, want the Proclaimers stonden met full band te knallen op het podium. Er was net een nieuw album uit ("Life with you") maar dat deerde de band niet om ook alle klassiekers te spelen. Het geluid was (zoals altijd in de Melkweg Oude Zaal) perfect en de samenzang kwam goed naar voren. Een echt onvergetelijke avond wil ik het niet noemen, maar onvergetelijk genoeg om een plekje te verdienen in deze lijst.

Links:
Official website:http://www.proclaimers.co.uk/
Comic relief video "I'm gonna be": https://www.youtube.com/watch?v=JnUOPsjC2qk
T-in the park (live show 30 min): https://www.youtube.com/watch?v=E5Dq28gRGR0
Hibs fans Sunshine on Leith: https://www.youtube.com/watch?v=cKpJarMYxE8

Geen opmerkingen:

Een reactie posten