donderdag 9 januari 2014

Billy Bragg - Muziek om nooit te vergeten: Week 2

Deel twee van mijn muzikale eerbetoon. Het idee is om onderstaande you tube link te openen en tijdens de muziek het verhaal te lezen om zo opgezogen te worden door de muziek.

WEEK 2:
BILLY BRAGG - ALL YOU FASCISTS BOUND TO LOSE
Klik hier voor de muziek

Billy Bragg (1957) is een muzikant die ook zeer politiek begaan is en zijn linkse gedachten laat doorschemeren in zijn teksten. In 1977 begon hij al in zijn eerste punkbandje maar al snel besloot hij om als solo-artiest door het leven te gaan. Ik wil een groot deel van zijn solo-carrière overslaan om uit te komen in 1992. In dat jaar namelijk kreeg Billy een uitnodiging van Nora Guthrie (inderdaad de dochter van Woody) nadat Nora Billy gezien had op een Woody Guthrie tribute in New York. Nora had namelijk op zolder nog meer dan 1000 teksten van haar vader liggen die hij geschreven had tussen 1939 en 1967 maar waar nooit muziek voor was gecomponeerd. Of Billy hier eens naar kon kijken.

Woody Guthrie (1912 - 1967) was ook een linkse activist, maar dan wel in een heel andere tijd. Dit was in Amerika van de jaren '30 en '40. In die tijd moesten ze helemaal niks van die linkse gedachten hebben en daarom was Woody constant op de vlucht. Ook was hij een anti-fascist en hij maakte dit kenbaar door een inscriptie op zijn gitaar. Dit was natuurlijk heel wat voor deze tijd en haast niet voor te stellen. Dit nummer "All you fascists bound to lose" is ook een groot voorbeeld hiervan. Het nummer is ook gecovered door Nina Hagen en the Selecter. Verder is Woody Guthrie vooral bekend van de klassieker "This land is your land" en zien Bob Dylan, Bruce Springsteen, John Mellencamp, Pete Seeger en Joe Strummer hem als een groot voorbeeld. Hij stierf veel te vroeg aan de ziekte van Huntington. Door deze ziekte kon hij de laatste jaren van zijn leven geen muziek meer maken. Maar teksten schrijven lukte nog wel waardoor er zoveel teksten zijn blijven liggen. Aangezien dit een erfelijke ziekte is, zijn vijf van zijn acht kinderen ook inmiddels overleden.

Billy zag al deze bijna verloren teksten voorbijkomen op de zolder van Nora en zag ook gelijk in dat het onmogelijk was om dit alleen te doen. Hij riep de hulp in van Jeff Tweedy van de Amerikaanse folk-rock band Wilco en dit resulteerde uiteindelijk in twee albums (1998-Mermaid Avenue en 2000-Mermaid Avenue II). Later kwam er ook nog een box uit met een derde cd met daarop de onuitgebrachte nummers die wel opgenomen waren (Mermaid Avenue-The complete sessions).

Ook op zijn meest recente album Tooth & Nail heeft Billy een nummer van Woody Guthrie opgenomen ("I ain't got no home"). Tijdens zijn concerten zorgt Billy Bragg altijd voor een aantal Woody anekdotes en daarbij een aantal nummers. Voor mij is altijd een hoogtepunt het nummer "All you fascists bound to lose". Niet te geloven dat iemand in die tijd zo'n tekst kon schrijven en het aandurfde om zo'n uitgesproken mening te verspreiden in een tijd waarin dit totaal niet op prijs werd gesteld.

Links:
Billy Bragg website: https://www.billybragg.co.uk/index.php
Woody Guthrie website: http://www.woodyguthrie.org/
Billy Bragg facebook: https://www.facebook.com/billybraggofficial

Geen opmerkingen:

Een reactie posten