vrijdag 17 januari 2014

Electronic - Muziek om nooit te vergeten: Week 3



Het idee is om eerst de you tube link te openen en dan het verhaal te lezen zodat je gelijk hoort waar het over gaat. Ik weet dat er ook een videoclip van dit nummer is te vinden op you-tube, maar dat is dus de korte single-edit. Vandaar deze link.

Electronic - Get the message
(klik hier voor de muziek)

http://whatisplayinginmyitunes.files.wordpress.com/2012/06/electonic.jpegHet fenomeen "superband" is natuurlijk een bekend gegeven. Grote voorbeelden zijn Traveling Wilburys en Highway Men. Maar groot was de verrassing toen in december 1989 er een band tevoorschijn kwam met de naam Electronic. Grote man achter dit project was New Order gitarist/zanger Bernard Sumner (uiteraard voor New Order bekend uit Joy Division). Hij kon in New Order niet echt compleet zijn ei kwijt wat betreft de muzikale ideeën en zo besloot hij om een solo-album te maken. Deze kwam niet echt in zijn eentje van de grond dus zocht hij contact met ex-Smiths gitarist Johnny Marr. Deze haakte gelijk in en dat bleek een geniale zet.
De eerste single die uitgebracht werd (uiteraard op het Factory label van Tony Wilson) was "Getting away with it". Daarop kregen de twee medewerking van Neil Tennant en Chris Lowe van Pet Shop Boys. Daar zou het niet bij blijven, want drummer op deze track is David Palmer van ABC. De tekst is bedoelt als een parodie op de masochistische teksten van Morrissey, wat weer de ex-muzikale partner was van Johnny Marr. Een tour volgde in het voorprogramma van Depeche Mode en de toekomst zag er rooskleurig uit.

Maar het album was nog niet klaar. Dat zou nog een jaartje duren en de single die vlak daarvoor gelanceerd werd was het nummer uit het begeleidende you-tube fragment "Get the message". Hierin zijn Marr en Sumner op hun best. Johnny Marr schreef de muziek en Bernard Sumner zorgde voor de tekst. De samensmelting van de gitaarpartijen van the Smiths en de Keyboardpartijen van New Order is in dit nummer optimaal. De achtergrond vocalen worden verzorgd door de achtergrond zangeres van Primal Scream Denise Johnson. Het album "Electronic" volgde en zou een nummer 2 positie in de UK behalen.

In de jaren daarna bleef het lang stil. Het zou tot 1995 duren voor het volgende album "Raise the pressure". Ook hier zou weer een bekende naam opduiken. Aan dit album werkte namelijk Karl Bartos van Kraftwerk mee. Toch zou dit album het succes van het debuut album niet evenaren.

In 1999 volgde het derde en laatste album van het tweetal. Op "Twisted tenderness" staan zeker een aantal geweldige nummers ("Vivid" is bijvoorbeeld een heerlijke track) maar buiten de UK en Australië is dit album eigenlijk zo goed als vergeten.

Even terug naar dit nummer "Get the message". In een interview in 2007 liet Johnny Marr opschrijven dat dit het nummer is uit zijn hele carrière waar hij het meest trots op is.... Terecht?

Links:
On-officiele website: http://www.feeleverybeat.co.uk/
Johnny Marr website: http://www.johnny-marr.com/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten