vrijdag 10 oktober 2014

Band of Horses - Muziek om nooit te vergeten: Week 41

Het idee is om de link met het muziekfragment aan te klikken (welke opent in een nieuw venster) en dan gelijktijdig het verhaal eronder te lezen. Dan kun je beide in je opnemen.

Band of Horses - No one's gonna love you
(klik hier voor de muziek)

Een vrij nieuwe band waar ik erg van hou is Band of Horses. Ze werden in 2004 opgericht in Seattle door zanger/gitarist Ben Bridwell samen met bassist Chris Early en drummer Tim Meinig. Al snel werden ze uitgenodigd door de band Iron & Wine om mee te gaan als voorprogramma bij enkele shows. Hierdoor vroeg Bridwell zijn bandmaatje uit het reeds opgeheven Carissa's Wierd erbij en zo versterkte gitarist Mat Brooke de gelederen. Door deze mogelijkheid om met Iron & Wine te spelen leverde dit weer aandacht op van het Sub Pop label en er al snel werd er een EP ("Tour EP") uitgebracht.

Vervolgens kregen ze van Sub-Pop een akkoord om een echt debuutalbum te maken. Deze kwam in 2006 uit en kreeg de naam "Everything all the time" mee. Hierop nieuwe uitvoeringen van vijf nummers die ook op de "Tour EP" stonden aangevuld met vijf volledig nieuwe songs. Toch boterde het binnen de band niet tussen Bridwell en het duo Early/Meinig waarna de laatste twee uiteindelijk de band verlieten. De eerste single van het album werd "Funeral" welke door meerdere TV-programma's, videogames en films werd opgepakt als soundtrack. Ook kreeg de band een uitnodiging voor de TV-show van David Letterman. Maar ten tijde van dat optreden had ook Mat Brooke de band verlaten. Al ziet Brooke het zelf anders, hij werd gevraagd door Bridwell om in te vallen toen de band het druk kreeg met optredens in het Iron & Wine project. Aangezien ze vrienden waren, hielp hij Bridwell maar hij heeft zich nooit gezien als volwaardig bandlid. "Het was voor de volle 100% Ben's project, het ging allemaal erg snel".

Aangezien Bridwell uit South Carolina afkomstig was, besloot hij om voor de opnames van het tweede album de bands thuisbasis te verplaatsen naar South Carolina (voor de niet Amerika kenners, de afstand tussen Seattle in het Noord-Westen tot South Carolina in het Zuid-Oosten is 4500 km). Tevens was Bridwell druk met het zoeken naar de juiste formatie van de band. Voor de opnames van "Cease to begin" deed de band nog een tour en was dit nog geen echt vaste samenstelling, maar uiteindelijk werd het na de release en de daaropvolgende tour een zes-mans formatie met een vaste gitarist (Tyler Ramsey), toetsenist (Ryan Monroe), bassist (Bill Reynolds), drummer (Creighton Barrett) en nog een gitarist/bassist (Rob Hampton). Het album kwam in de Billboard charts en de band stond in Europa o.a. op Glastonbury en Roskilde. Meest bekende nummer op "Cease to begin" is de openingstrack "Is there a ghost". Dit nummer bevat slechts 14 woorden in de tekst. Op dit album staat ook het nummer uit de link "No one's gonna love you" dat in Denemarken zelfs op single werd uitgebracht en de 22e plaats haalde. Het nummer werd ook in 2010 gecovered door Cee Lo Green op zijn album "The lady killer" wat Band of Horses weer inspireerde om Cee Lo Green's "Georgia" te coveren als eerbetoon aan Bridwell's favoriete American Football team "Georgia Bulldogs".

Direct na de tour duikt de band de studio weer in voor de opvolger "Infinite arms". Rob Hampton had de band ook inmiddels verlaten. Na de release in mei 2010 speelde de band drie nummers in het BBC TV programma "...Later with Jools Holland" wat ervoor zorgde dat alle drie de albums van de band opdoken in de Britse albumlijsten. Een grote tour volgde en alle festivals werden aangedaan (waaronder Lowlands). Tevens stonden ze in het voorprogramma van Pearl Jam tijdens een Amerikaanse tour. De tour was zo uitgebreid dat de band in 2011 nog niet klaar was en twee dagen voor ze op Pinkpop 2011 stonden besloot ik om een avondje op-en-neer te rijden naar Groningen waar de band speelde in de Oosterpoort. Ondanks de voor ons Nederlanders flinke afstand voor een "concertje" (bijna 2,5 uur heen en na het concert weer 2,5 uur terug) is dit zo een moment waar ik absoluut geen spijt van heb. Groningen is namelijk gewoon een hele leuke stad (kwam ik achter). Peur en ik waren al vroeg vertrokken en liepen ook nog even de stad door. We kwamen zelfs ik een geweldige piepkleine Irish pub uit (eigenlijk meer een omgebouwde woonkamer) genaamd O'Ceallaigh , maar het ademde een fantastische sfeer uit. Helaas moest ik nog terug rijden dus moest ik de Guinness voorbij laten gaan, maar Peur genoot dubbel op. In de avond stond er een fanatieke Band of Horses op het podium die het publiek wilde overtuigen. De zaal was lekker vol maar (volgens mij) niet uitverkocht waardoor er een goede sfeer hing en er een aangename ruimte om je heen was. Komt ook nog eens bij dat dit een concertzaal is die gemaakt is om muziek in te maken wat het geluid zeer ten goede kwam. Het voorprogramma werd verzorgd door Band of Horses gitarist Tyler Ramsey die nummers van zijn solo-album speelde.

In september van 2012 volgde het vierde album "Mirage rock". Voor mijn gevoel is het wat stiller geworden rond de band en deze werd ook niet zo groot aangekondigd als de twee voorgaande albums. En eerlijk is eerlijk, hij is ook kwalitatief een stukje minder. Al is het nog wel een aangenaam album, maar de echte uitschieters die de voorgaande albums hadden ontbreken. Hoe dan ook, ze staan weer op mijn verlanglijstje dat mochten ze in het land zijn dat ik ze zeker ga bekijken...

Links:
Band of Horses official website: http://www.bandofhorses.com/home
"No one's gonna love you" live at Letterman: https://www.youtube.com/watch?v=JdyI6LSWgSA
"Is there a ghost" live at Letterman: https://www.youtube.com/watch?v=O0p34ZfZkH0
"The funeral" live at Oosterpoort Groningen: https://www.youtube.com/watch?v=5OVGfJazcMU
Full Rock Palast show 2010: https://www.youtube.com/watch?v=RGbgn0wCcEE

Geen opmerkingen:

Een reactie posten