vrijdag 3 oktober 2014

Oasis - Muziek om nooit te vergeten: Week 40

Het idee is om de link met het muziekfragment aan te klikken welke in een nieuw venster opent. Dan kun je gelijktijdig het blog eronder lezen zodat je beide in je op kunt nemen.

Oasis - Champagne supernova
(klik hier voor de muziek)

Vandaag kwam de inspiratie uit de 90's week van 3FM. Zo hoorde ik gisteren een verhaal over het nummer "Champagne supernova" van Oasis. Dit is al jaren één van mijn favoriete nummers van deze band, maar dit verhaal zorgde nog eens voor een extra dosis kippenvel. Je hoorde namelijk een interview met Noel Gallagher waarin hij vertelde dat de band tot tranen toe geroerd was nadat hij ze dit nummer had laten horen in de oefenruimte. Prachtig toch?

Oasis werd opgericht in Manchester in 1991. Op 18 augustus van datzelfde jaar hadden zij het allereerste optreden in the Boardwalk Club in Manchester. Op de foto zie je rechts de plek waar de legendarische club zat. Naast club was het ook oefenruimte voor diverse bands (aan de onderkant van de gevel was de ingang voor de oefenkelders). Liam's oudere broer Noel was roadie bij the Inspiral Carpets en hij kwam samen met de band kijken bij het optreden van zijn broertje. Hij was niet echt onder de indruk, maar zag wel kansen om eens bij de band aan te kloppen met een flink aantal songs die hij al geschreven had.

Zo geschiedde, hij maakte zijn entree in de band en ineens ging het hard. Er werd vooral veel opgetreden en een cassette demo gemaakt. Maar de uiteindelijke ontdekking kwam door een optreden in Glasgow waar platenbaas Alan McGee eigenlijk kwam kijken naar een eigen band, maar onder de indruk was van de openingsact Oasis. Zo tekenden ze bij zijn Creation Records in 1993 waarna in 1994 het recordverkopende debuutalbum "Definitely maybe" (onder de Sony vlag voor de rest van de wereld) uit kwam. Het werd het best verkopende debuutalbum in Engeland.

Na de wisseling van drummer (die niet meer met de broertjes samen wilde werken), de eerste nummer één hit in Engeland ("Some might say") en het legendarische duel waarin zowel Oasis als Blur een nieuwe single uitbrachten op dezelfde dag, kwam het tweede album: "What's the story, morning glory". Op dit album (waar geen enkel fout nummer op staat trouwens) staat ook het nummer "Champagne supernova" wat je nu (als het goed is) hoort. Het is het laatste nummer van de CD en naast Oasis speelt Paul Weller mee als lead-gitarist en achtergrond zanger. Tekstueel gezien is Noel altijd duidelijk geweest dat hij nog nooit zo psychedelisch was als bij het schrijven van de tekst van dit nummer. Er werd wel eens aan hem gevraagd: "Slowly walking down the hall, faster than a cannonball, what does that mean?" waarop hij antwoordde: "I don't fucking know. But are you telling me that when you've got 60.000 people singing it, they don't know what it means? It means something different to every one of them" en dat is zo waar. Maar dat geldt eigenlijk voor elke tekst. Iedereen wil altijd maar weten waar het over gaat. Maar dat is helemaal niet belangrijk. Het is belangrijk wat het voor jou betekent!



Het verdere verloop van de band is wel bekend dus daar ga ik geen woorden over vuil maken. Gelukkig heb ik de band nog wel live kunnen zien in 2009 in die afschuwelijke Heineken Music Hall wat er mede de oorzaak van is dat dit voor mij geen enorm hoogtepunt is geweest. Want ze speelden wel al mijn favoriete nummers ("The masterplan", "The importance of being idle" en "Champagne supernova"). Inmiddels hebben de broertjes beide hun eigen band (Beady Eye en Noel Gallagher's High Flying Birds). Maar uiteindelijk gaat dit blog over "Champagne supernova" dus dat verhaal houdt hier ook op. Ik wil nog wel even de cirkel rond maken.

Op 16 december 2012 was ik met een stel vrienden in Manchester. We hadden daar een privé rondleiding van 6 uur door de stad geboekt welke werd geleid door de drummer van the Inspiral Carpets: Craig Gill. Een absolute must voor elke muziekliefhebber die Manchester bezoekt. Ik heb dit al eerder benoemd in het Housemartins Blog uit week 7, maar ook voor dit verhaal is het opnieuw relevant. Hij nam ons mee langs vele muzikale hoogte- en dieptepunten in de stad Manchester. Zo zagen we dus de plek waar de legendarische Hacienda club zat, het kantoor van Factory records, de club waar Oasis haar eerste optreden had waar hij dus aanwezig was, the Salford Lads club waar de Hollies (omdat Graham Nash, van later Crosby, Stills, Nash & Young, lid was) hun oefenruimte hadden (en ook op de hoes afgebeeld staat van het album "The Queen is dead" van the Smiths en ook in clips van de band is gebruikt), de brug waar Joy Division hun beroemde foto maakten en niet te vergeten the Free Trade Hall, waar geschiedenis werd geschreven omdat daar bij een optreden van the Sex Pistols Tony Wilson aanwezig was en daar de basis legde voor de hele Madchester scene in the nineties.

Maar waar ik naar toe wil is Craig Gill. Hij was dus drummer van the Inspiral Carpets en toen Liam Gallagher zich bij de overige eerste Oasis bandleden (Paul McGuigan, Paul "Bonehead" Arthurs en Tony McCarrol) voegde, heette deze band nog The Rain. Maar nadat Liam een tourposter had gezien van the Inspiral Carpets met een optreden in Oasis Leisure Centre in Swindon, vond hij dat de bandnaam veranderd moest worden...

Links:
Oasis official website: http://www.oasisinet.com/#!/home
Beady Eye official website: http://www.beadyeyemusic.com/
Noel Gallagher official website: http://www.noelgallagher.com/
Manchester Music Tours by Craig Gill website: http://www.manchestermusictours.com/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten