vrijdag 17 oktober 2014

Luka Bloom - Muziek om nooit te vergeten: Week 42

Het idee is om de link die onder de artiest en titel staat aan te klikken (deze opent in een nieuw venster). Daarna kun je tegelijkertijd het verhaal lezen waardoor je zowel de muziek als het blog in je opneemt.

Luka Bloom - I need love
(klik hier voor de muziek)
(uit 2 meter sessies, de muziek begint na 1.25 min maar het stuk ervoor is ook een mooie inleiding)

Als muziekfragment hoor je nu Luka Bloom, maar eigenlijk wil ik het in dit blog over de gebroeders Christy en Barry Moore hebben (Luka Bloom heet eigenlijk Barry Moore). Deze twee Ierse broers hebben namelijk in de loop der jaren prachtige Ierse singer/songwriter songs gemaakt en ook de concerten van deze twee ras-muzikanten zijn altijd geweldig. Waar Luka echte luister-show's geeft waarbij zijn fantastische gitaargeluid tot uiting komt met zijn prachtige songs is het bij broer Christy meer een comedy show met muziek want hij vertelt veel smeuige en vaak ook hele grappige verhalen tussendoor en is niet te beroerd om ook het publiek erbij te betrekken.


Ik begin met de 10 jaar oudere Christy. Hij werd geboren in 1945 en verwierf eerst succes met de band Planxty. Na drie jaar met deze band actief te zijn geweest verkoos hij een solo-carriere waarbij hij wel vaak de hulp inriep van zijn oude bandmaatjes. De levensstijl van Christy bestond uit veel alcohol, vreemde slaaptijden, junkfood en veel reizen. Dit eiste flink wat van zijn lichaam wat resulteerde in diverse operaties en rust periodes. Ook was drank een vaak terugkerend item in zijn teksten, luister maar eens goed naar het geweldig grappige "Delerium tremens". Verder is Christy politiek zeer actief. Zijn teksten hebben een links-politiek karakter en de problemen in Ierland komen vaak naar voren. "Ride on" is misschien wel zijn meest bekende uitgebrachte nummer, al is deze geschreven door Jimmy MacCarthy.

Helaas speelt Christy niet vaak buiten zijn eigen Ierland. Ik was dus enorm blij dat hij in mei 2007 naar Amsterdam kwam. Ik zat op het moment dat de voorverkoop begon helemaal klaar achter mijn PC en dat was niet voor niks. We zaten op rij 1 en midden voor het podium. Het werd een hele leuke avond met veel verhalen. Ook was er een moment dat hij verzoekjes speelde en op mijn verzoek kwam "Joxer goes to Stuttgart" voorbij over het EK 1988 waarin Ierland met 1-0 won van Engeland en nog steeds staat de zaal op zijn kop als hij zingt: "until Ray Houghton got the ball and he stuck it in the net".


Over naar broer(tje) Barry oftewel Luka Bloom. Over hem valt meer te vertellen. Geboren in 1955 en met twee oudere broers en drie oudere zussen in Ierland werd de muziek met de paplepel ingegoten. Al op 14-jarige leeftijd mocht hij al mee met broer Christy om als voorprogramma te fungeren. Ook nam Christy enkele songs op van Barry die duidelijk een goede songschrijver was. In 1979 besloot hij om te verhuizen naar Groningen waar hij zijn tweede album "in Groningen" opnam en uitbracht. Ondertussen formeerde hij ook een band die Dublin wel als thuisbasis hield (Red Square). Na Groningen verkaste hij in 1987 naar Washington DC en later naar New York. Ook besloot hij rond die tijd om de artiestennaam Luka Bloom aan te meten. Luka kwam van het liedje van Suzanne Vega en Bloom was een hoofdpersoon in het boek Ulysses.

Het debuut onder zijn nieuwe naam kwam uit in 1990 (een eerder album uit 1988 werd teruggetrokken) en was geheel opgenomen in New York. Maar toch bleef Ierland trekken en voor zijn volgende album "The acoustic motorbike" (1992) ging hij terug naar Dublin. Op dit album staan ook twee covers waaronder "I need love" welke eerder bekend werd gemaakt door rapper LL Cool J. Ondanks de achtergrond van dit nummer weet Luka er een prachtige gitaarballad van te maken. Bij optredens legt hij uit dat hij in die tijd in Amerika niet kon begrijpen dat hij winkels binnenliep waar vrouwen werkten die Rap op hadden staan met al die over het algemeen vrouw-onvriendelijke teksten. Aangezien dit rap nummer iets anders was, besloot hij deze te verbouwen en op te nemen als eerbetoon aan de vrouw in haar algemeenheid.

Hierna volgden twee albums die heel Iers aandoen. "Turf" (1994) en "Salty heaven" 1998 werden ook allebei in Ierland opgenomen en hebben een Iers karakter (hij keerde in 1998 ook terug naar Ierland). In zowel 1996 als in 1998 zag ik hem in Paradiso. Beide keren wist hij mij te verbluffen met een echt prachtig live akoestisch gitaar geluid. Het schijnt dat hij in het begin van zijn carriere gewoon met zijn vingers speelde, maar dat een pees-ontsteking voor een soort van RSI zorgde waardoor hij genoodzaakt werd om te leren spelen met plectrum. Hij staat daar ook nog eens in zijn eentje en dan is het heel knap als je het publiek stil kan krijgen met mooie liedjes. Dat lukte hem zeer zeker. Een paar jaar later (6 maart 2001) zag ik hem ook nog in Leiden (Stadsgehoorzaal). Dit is wat meer een theater en dat kwam zijn performance niet ten goede (net iets té netjes). In 2000 volgde een leuk album met uitsluitend covers. Ook hier viel de aparte keuze op en hoe mooi je sommige liedjes kunt verbouwen naar akoestische juweeltjes ("Bad" van U2, "In between days" van the Cure, maar ook "Dancing Queen" van ABBA en "No surprises" van Radiohead).

De albums die daarna volgden kenden ook uitstapjes naar het voormalig Oostblok en andere world music regio's waardoor ik hem eerlijk gezegd een beetje kwijt raakte. Toch kon ik het niet laten om zijn DVD uit 2008 "The man is alive" aan te schaffen. Hierop een sfeervol optreden in Dublin, maar nog mooier zijn de opnames uit zijn eigen huis in Kildare waar je de rust en sereenheid proeft waar hij duidelijk door geinspireerd is. Als je dit ziet kun je je niet voorstellen wat hij ooit in New York gezocht heeft. Want rust en puurheid kan ik niet rijmen met New York, maar dit is eigenlijk wel het eerste waar ik aan denk als ik de naam Luka Bloom hoor.

Links:
Official website Luka Bloom: http://www.lukabloom.com/
Official website Christy Moore: http://www.christymoore.com/
Christy Moore & Shane MacGowan "A pair of brown eyes": https://www.youtube.com/watch?v=4dSGu9803LA
Luka Bloom live met band (full show): https://www.youtube.com/watch?v=5t-nzW9dkRM
Christy & Luka "The city of Chicago": https://www.youtube.com/watch?v=WxLTuzx82XM

Geen opmerkingen:

Een reactie posten